ADVOCATENKANTOOR

VASTERSAVENDTS
justitiepaleis

Legerkolonol sleept Verhofstadt voor rechter 19/06/2003

 

BRUSSEL Legerkolonel Daniël Bauwens, ooit in opspraak gebracht in het schandaal rond het obussensmeergeld, heeft formateur Guy Verhofstadt, uittredend minister Annemie Neyts, ex-senator Leo Goovaerts en een voormalig boekhouder van de liberale partij voor de rechter gesleept. Bauwens meent dat álle vier gehoord moeten worden in het lang afgesloten obussenhoofdstuk. «Want ik ben toen beschimpt en bespot maar vrijgesproken. En de échte waarheid is nooit aan het licht gekomen. Verhofstadt zou de hand hebben gehad in de vernietiging van een deel van de boekhouding. En daarrond wil ik klaarheid.» Verhofstadt en Neyts horen het in Keulen donderen.

Het obussenproces, over smeergeld aan politici en militairen, is al lang gevoerd. Van Daniël Bauwens, destijds kabinetsmedewerker van toenmalig defensieminister Freddy Vreven (PVV), werd gedacht dat hij een sleutelrol gespeeld had, maar hij werd nooit veroordeeld.

«Wél ben ik gebrandmerkt geweest», zegt hij. «Ondanks mijn vrijspraak blijf ik dit meedragen. En de hele waarheid is nooit aan het licht gekomen. Daar vecht ik nog elke dag voor.» Die waarheid ligt, volgens Bauwens, nu in de vermeende vernietiging van een deeltje partijboekhouding van weleer. In opdracht van Guy Verhofstadt zou ex-penningmeester Leo Goovaerts die hebben vernietigd.

«Net dat deel over de obussen. En Annemie Neyts was toen partijvoorzitter. En René Noerens de boekhouder. Ik wil dat het gerecht hen alle vier daarover hoort.»

Leo Goovaerts kwam niet opdagen, gisteren in de rechtbank. Net als Verhofstadt. Die had wel een brief geschreven. Om te zeggen dat hij «door de koning werd aangesteld als formateur en dat deze professionele bezigheden ervoor zorgden dat hij niet langer meester was van zijn agenda».

Eerherstel?

Hij kón dus niet komen, en wist volgens zijn advocaten vader en zoon Vastersavendts eigenlijk ook niet waarom.

«Nooit werd Guy Verhofstadt genoemd in dat obussenverhaal. Nu, na negentien jaar, plots wel? We vrezen een beetje dat mijnheer Bauwens van de toenmalige liberale partijtop wil horen dat hij echt wel onschuldig is. Dat hij zoekt naar eerherstel. Maar wat Verhofstadt in dit verhaal doet, is ons een raadsel.»

Dat zegt ook Annemie Neyts: «Als het gerecht me wil horen, graag. Maar ik weet écht niet waar dit over gaat.»

Naast haar zat René Noerens, de boekhouder van weleer. Intussen 82 jaar. Ook hij begreep er niks van.

Verlof

Het hof van beroep neemt nu een aantal maanden bedenktijd om uit te vlooien of Verhofstadt & co als getuigen gedagvaard moeten worden. «We zullen ons de komende zomermaanden terugtrekken om hierover te beraadslagen», zei voorzitter Raspé.

En dan, met een verwijzing naar wat Verhofstadt onlangs over het gerechtelijk verlof zei: «Want dan werken we wél, hoor.»

De voorzitter deelt zijn beslissing mee ergens in oktober: «Want dan zijn de politici ook allemaal uit verlof.»

© 2003 De Persgroep Publishing

 

Bron: WERTELAERS, K., ‘Legerkolonel sleept Verhofstadt voor rechter’, Het Laatste Nieuws, 19 juni 2003.Van Wouwe,Eva
Terug naar overzicht
GEPUBLICEERD 17/12/2012  |  LAATST NAGEKEKEN OP 28/03/'13
Categorieën
Rechtsdomeinen
Copyright Advocatenkantoor Vastersavendts © 2011. Website in samenwerking met infinwebs
Naar bovenkant scrollen